Azure – Domain-nimen osoittaminen virtuaalipalvelimeen

Tämä on jatkoa raportille:
https://markuspyharanta.wordpress.com/2017/05/14/windows-server-2012-r2-iis-ja-web-hosting/

Staattinen IPv4-osoite palvelimelle

Webpalvelimella on nyt toimiva sivu, joka on julkisesti saatavilla (ainakin silloin, kun palvelin on käynnissä). Mielekkäämpäähän sille on kuitenkin surfata domain-nimen kautta IP-osoitteen sijaan. Oletuksena Azure virtuaalikoneen julkinen IP-osoite on dynaaminen, jolloin se saattaa vaihtua, kun esimerkiksi sammuttelen palvelintani (yleensä pyritään varaamaan samaa IP-osoitetta dynaamisenkin NAT:in kanssa, mutta mahdollista). Domain-nimen osoittaminen dynaamiseen IP-osoitteeseen onnistuu CNAME recordin avulla, mutta itse tein niin, että kävin vaihtamassa virtuaalipalvelimeni IP-osoitteen staattiseksi Azuressa, jotta se pysyy aina samana. Tämä tapahtui w2012r2 > Public IP address > Assignment: Static

staticip

Domain-nimen osoittaminen palvelimeen

Seuraavaksi vuokrasin halvan domain-nimen itselleni NameCheap:stä. Tyypillisesti kannattaa automatiosoida nimen uusiminen, jotta sitä ei vahingossa menetä. Itselläni ei ollut tälle tarvetta, joten otin nimen vain minimi ajaksi, eli vuodeksi. Hintaa tuli kokonaiset 0,83€ koko ajalle.
Nimipalveluna käytin NameCheap BasicDNS, jolle loin uuden A Record:in, joka osoittaa domain-nimeni Azure virtuaalipalvelimeni julkiseen IP-osoitteeseen. Tämän tein NameCheap:istä Dashboardin kautta. Valitsin juuri vuokraamani osoitteen, jonka jälkeen navigoin valikkoon Advanced DNS. Poistin sieltä oletuksena olleen CNAME Recordin ja loin uuden > Add New Record
record – kopio
Hostin kohdalle ”www” ja IP-osoitteeksi 52.169.156.151 > Save changes.
record2
Huomaa, että vaikka ylläolevassa kuvassa on hostina “@”, niin laitoin siihen laitoin oikeasti “www“.
Saattaa mennä jopa 30 minuuttia, että uusien recordien vaikutukset tulevat voimaan. Kannattaa myös poistaa siellä jo oletuksena olevat recordit, joissa on sama host. Odottelun jälkeen navigoin selaimellani http://www.dc-pilviprojekti.info/, josta seurasi seuraava näkymä:
toimii
Lisäsin vielä URL Redirect Recordin, jossa hostina ”@”. Tällöin käyttäjä ohjataan www.dc-pilviprojekti.info – domainiin, vaikka ei laittaisikaan www siihen nimen eteen.
Lopulta Host Recordit näyttivät siis tältä:
hostit
Halutessaan voi toki käyttää domainia ilman www-alkua. Sen pystyy myös määrittelemään palvelimella .htaccess tiedostolla.
https://httpd.apache.org/docs/2.4/howto/htaccess.html


Lähteet:

NameCheap 2017. How can I set up an A (address) record for my domain? URL: https://www.namecheap.com/support/knowledgebase/article.aspx/319/78/how-can-i-setup-an-a-address-record-for-my-domain


TÄTÄ DOKUMENTTIA SAA KOPIOIDA JA MUOKATA GNU GENERAL PUBLIC LICENSE (VERSIO 3 TAI UUDEMPI) MUKAISESTI. HTTP://WWW.GNU.ORG/LICENSES/GPL.HTML
MARKUS PYHÄRANTA

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Scroll to Top
Scroll to Top