EVGA GTX 1070 SC ACX3.0 – Thermal Pad Mod

Johdanto:

Useat käyttäjät havaitsivat vuoden 2016 loppupuoliskolla, että EVGA:n uusien näytönohjainten lämpötilat saattoivat nousta huomattavasti odotettua suuremmaksi. Varsinkin VRAM-muistit saattoivat raskaiden rasitustestien aikana nousta jopa siihen pisteeseen, että ne syttyivät liekkeihin. Kävi ilmi, että kyseessä oli paha suunnitteluvirhe kaikissa ACX3.0 jäähdyttimillä varustetuissa EVGA:n näytönohjaimissa.
EVGA korjasi asian julkaisemalla uuden VBIOS-päivityksen, joka nostaa jäähdyttimen tuuletinprofiilia muutamalla sadalla RPM:llä taatakseen riittävän jäähdytyksen ( samalla lisäten näytönohjaimen äänekkyyttä..). Tämän lisäksi he alkoivat jakamaan ilmaiseksi thermal pad modaus kittejä ACX3.0 jäähdyttimen omaaville näytönohjaimille.
Thermal padit ovat kuitenkin täysin valinnaisia, ja tehokkaampi ratkaisu noista kahdesta on tuo uusi VBIOS-päivitys. Oma ongelmani sen kanssa on sen mukana tuoma korkeampi äänitaso korkeamman tuuletinprofiilin myötä. Näin ollen ajattelin itse asentaa vain nuo thermal padit ja jättää tältä erää päivityksen tekemättä. Muutenkaan ongelmia ei itselläni ole esiintynyt omassa käytössäni, joten koen tämän riittäväksi parannukseksi.


Tarvittavat välineet:

  • Phillips #1 ristipääruuvimeisseli
  • Pieni tasapääruuvimeisseli
  • EVGA:n virallinen Thermal Pad Mod kit tai vastaava lämpötyyny setti. EVGA:n tyynyt tulee valmiiksi oikeissa mitoissa, mutta niiden postittamisessa voi kestää jopa kuukauden. Mukana tulee myös lämpötahnaa GPU:lle.
  • Isopropyylialkoholia vanhojen tahnojen puhdistukseen. Ei pakollinen, mutta suositeltavaa.

Lisäksi tarvitaan tietenkin EVGA 1070/1080 sarjan näytönohjain ACX3.0 jäähdyttimellä.
HUOM! 1.11.2016 jälkeen ostetuissa näytönohjaimissa thermal padit ovat jo esiasennettuna uuden VBIOS:in lisäksi. Jos näytönohjain on vanhempaa mallia, niin EVGA:n sivuilta voi tarkistaa sarjanumeron perusteella thermal padien saatavuuden omaan näytönohjaimeen: https://www.evga.com/thermalmod/
Thermal Padit saa veloituksetta postitse lähettämällä EVGA:n asiakaspalveluun näytönohjaimen sarjanumeron ja omat yhteystiedot: https://www.evga.com/about/contactus/
Omalla kohdallani asiakaspalvelusta vastattiin seuraavana päivänä, mutta thermal padien saamisessa kesti kuukauden verran. Mukana tuli kattavat ohjeet modit toteuttamiseksi.


Alkuvalmistelut

Aloitin projektin ottamalla näytönohjaimen irti tietokoneeni emolevystä. Tämän jälkeen otin esille tarvittavat välineet ja etsin antistaattisen työskentelyalustan.
KokoonpanoEDIT
GPUläheltäEDIT
Näytönohjain irti.
GPUirtiEDIT
GPUCloseupEDIT
Sitten työalusta ja tarvittavat välineet ja työkalut valmiiksi projektia varten.
TyötilaJaValineetEDIT
Välineet2EDIT


VRAM Thermal Padit:

Ensimmäiseksi piti irroittaa kymmenen ruuvia, jotka olen merkannut kuvaan vihreällä.
BackPlateRuuvit2EDITmerkattu
BackPlateRuuvitEDIT
Kun kaikki ruuvit olivat irroitettu, näytönohjaimen backplate lähti vetämällä pois. Siirsin sen vielä tässä vaiheessa sivuun ja jatkoin ruuvien irroittelua.
BackPlateIrtiEDIT
Seuraavaksi piti irroittaa viisi kuvaan vihreällä merkkaamaani ruuvia. Sen jälkeen irroitettiin neljä jousitettua isompaa ruuvia keskeltä (Kuvassa punaisella).
BackPlateIrtiRuuvitEDITmerkattu
Nyt oli aika irroittaa näytönohjaimen jäähdytin. Ensin piti kuitenkin irroittaa LED-valojohtojen liitin, joka on kahdella pinnillä kiinni näytönohjaimessa. Johdoista ei saanut vetää, vaan piti varoen pienellä tasapääruuvimeisselillä tai sormilla yrittää nostaa se liitin irti. Tämä olikin ehkä tuskallisin prosessi koko projektin aikana, sillä se oli erittäin tiukasti kiinni.
LEDuusiEDIT
Kun LED-liitin oli irroitettu, jäähdytin nousee kätevästi irti kunhan sitä vähän liuttaa IO-porttien päästä irtipäin.
CooleriIrtiEDIT
Jäähdytintä ei saanut kuitenkaan irroittaa kokonaan vielä, sillä jäähdyttimen tuulettimien liitin on yhä kortissa kiinni. Irroitin sen samalla tavalla varoen, kuten tein LED-valojen kohdalla.
FansIrtiEDIT
Sitten jäähdytin irtosi kokonaan, joten laitoin sen hetkeksi sivuun.
CoolerEDIT
Jäljelle jää vain itse GPU piirilevyineen ja baseplaten kera. Baseplate lähti irti ihan vaan kevyesti vetämällä. Se oli tässä vaiheessa enää lähinnä kiinni lämpötyynyjen tarttuvan pinnoitteen myötä.
WithBasePlateEDIT
Kun baseplate lähti irti, irroitin ne kahdeksan pientä lämpötyynyä, jotka merkkasin kuvassa punaisella. Jälkeenpäin puhdistin baseplaten pinnan niiden kohdilta isopropyylialkoholilla.
BasePlateStickersEDITmerkattu
Nyt jäljellä on enää vain PCB ja itse GPU.
NoBasePlateEDIT
Puhdistin vanhat lämpötahnat GPU:n pinnalta, mikä olikin aika rasittava prosessi, sillä se on niin tahmeasti jäänyt kiinni noihin viereisiin pinneihin. Puhdistin sen kuitenkin kokonaan parhaani mukaan.
GPUPuhtaaksiEDIT
Samalla puhdistin isopropyylialkoholilla VRAM:it siitä vierestä, joiden kanssa vanhat lämpötyynyt oli kosketuksessa.
GPUPuhtaakse2EDIT
Sitten tilalle uutta lämpötahnaa. Tavara oli samaa kamaa, mitä EVGA:n korteissa on tehtaalta.
GPUUusiTahnaEDIT
Sitten uudet lämpötyynyt suoraan VRAM-muistien päälle, kuten kuvassa näkyy. Tyynyt olivat jo valmiiksi leikattu oikeihin mittoihin.
GPUUudetPaditEDIT
Tämän jälkeen kiinnitin baseplaten takaisin piirilevyyn. Lämpötyynyjen tarraisuus riittää pitämään sen kiinni tarpeeksi hyvin.
BasePlateTakasinEDIT


Baseplate Thermal Pad:

Tässä vaiheessa lisäsin pitkän ja kapean lämpötyynyn suoraan baseplateen. Tyynyjen kanssa kannattaa olla varovainen, sillä ne voivat venyä haluamattomasti mittojaan suuremmaksi. Tämäkin pala oli jo valmiiksi mitoitettu kortilleni sopivaksi.
BasePlateTyynyEDIT
Seuraavaksi oli aika kiinnittää jäähdytin takaisin näytönohjaimeen. Puhdistin ensin isopropyylialkoholilla vanhojen lämpötahnojen jämät jäähdytyssiililtä.
CoolerPuhtaaksiEDIT
Pitelin jäähdytintä hieman ilmassa samalla, kun kiinnitin tuulettinjohtojen liittimen takaisin korttiin. Johtojen kanssa sählääminen oli vaativa prosessi, mutta sain sen tehtyä. Sitten tein saman homman LED-liittimen kanssa, ja jäähdytin oli näennäisesti kohdillaan.
CoolerPaikallaanEDIT
Kun olin kääntänyt kortin varovasti toisinpäin, aloitin taas ruuvien kiinnittämisen. Jäähdytyssiilin reuoja kannattaa varoa, sillä ne ovat melko teräviä. Kiinnitin ensin ne samat neljä jousitettua isompaa ruuvia.
RuuvitTakaisinEDIT
Sitten kiinnitin vielä ne viisi irroittamaani pienempää ruuvia, jotka olen merkannut kuvassa vihreällä.
RuuvitPaikallaanEDITmerkattu
Jäähdytin oli nyt ruuvattu takaisin paikalleen.
CoolerTakasinPaikallaanEDIT


Backplate Thermal Pad:

Otin näytönohjaimen backplaten taas esiin. Sille tulee kanssa oma lämpötyynynsä, mutta sitä ennen poistin kolme pientä kumista “koroketta” sen pinnalta. Olen merkannut kohdat kuvassa punaisella.
PienetTarratIrtiEDITmerkattu
Sitten otin viimeisen ja leveimmän lämpötyynyni ja asettelin sen tarkkaan noiden kahden ruuviaukon väliin, kuten kuvassa näkyy.
BackPlateIsoTyynyEDIT
Thermal pad modini oli nyt melkein valmis. Kiinnitin backplaten takaisin korttiin niillä kymmennellä viimeisellä pienellä ruuvilla, jotka minulla oli.
BackPlatePaikalleenRuuveillaEDIT
Kun kaikki ruuvit olivat paikallaan, näytönohjain oli koottu.
BackPlatePaikallaanEDIT
Kortti oli nyt valmis uudelleenasennettavaksi kokoonpanooni.
KorttiKasassaEDIT


Näytönohjaimen uudelleenasentaminen koneeseen:

Liutin näytönohjaimen takaisin emolevyni ylimpään PCI-E paikkaan, kunnes lukko napsahti kiinni.
Sivulta2EDIT
Sen jälkeen tuin korttia paikallaan samalla, kun kiinnitin sitä tukevat ruuvit kiinni koteloon. Lopuksi kiinnitin 6+2 pin PCI-E virtajohdon takaisin paikalleen.
KorttiPaikallaanEDIT
Sitten vaan kaikki johdot takaisin paikalleen ja kone käyntiin.
kokoonpanoEDIT
Hyvin hurahti käyntiin ja kyllä siinä näytönohjaimessa vielä henki pihisee käsittelyni jälkeen.
lasiEDIT
WP_20170720_23_04_18_Rich


Lähteet:

EVGA Thermal Pad Kit and BIOS Check
URL: https://www.evga.com/thermalmod/
EVGA Customer Support
URL: https://www.evga.com/about/contactus/


TÄTÄ DOKUMENTTIA SAA KOPIOIDA JA MUOKATA GNU GENERAL PUBLIC LICENSE (VERSIO 3 TAI UUDEMPI) MUKAISESTI. HTTP://WWW.GNU.ORG/LICENSES/GPL.HTML
MARKUS PYHÄRANTA

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Scroll to Top
Scroll to Top