Digitekniikat – WordPress & Web Hosting

Tehtävänanto:

Osa 1

Osa 1 on yksilötyö.
Tee wordpress.com:n sivusto omasta aiheestasi, esim. itsellesi, harrastukseesi liittyen, matkasivusto tms.
Valitse teema, jonka muokaat oman näköiseksi omilla kuvilla, teksteillä ja ulkoasumäärityksillä. Sivuston laajuus:
– vähintää kolme pääsivua
– yhden pääsivun alla vähintään kaksi alasivua
– tee jollekin sivulle kuvagalleria
– tee jollekin sivulle yhteydenottolomake, testaa toimiiko
– kokeile widgettejä (riippuu valitsemastasi teemasta mitä widgettejä voit valita sivupalkkiin)
– yksi artikkeli, jota voi kommentoida.
Julkaise sivu ja palauta sen osoite moodleen 17.3. mennessä. Kun opettaja on arvioinut oppimistehtäväsi voit halutessasi poistaa sivuston.

Osa 2

Osa 2: voit tehdä 1 – 3 opiskelijan ryhmissä. Jos teet ryhmässä laita muiden ryhmän jäsenten nimet.
1. Asenna paikallinen palvelin XAMPP ja wordpress.org ohjeen mukaan: https://premium.wpmudev.org/blog/setting-up-xampp/
Avaa wordpress http://localhost/ ja lisää tuohon vielä sen kansion nimi, johon wordpressin asensit. Kokeile jotakin teemaa ja sen muokkausta sekä tee testisivu.
– Miten käyttöliittymä eroaa wordpress.com:n käyttöliittymästä?
– Selvitä mitä eroa on wordpress.com:lla ja wordpress.org:lla?
2. Kumpaa suosittelisit (wordpress.com vai wordpress.org):
– itsellesi?
– aloittavalle yhden hengen yritykselle?
– jo toiminnassa olevalle pk-yritykselle?
Perustele.
3. Web-hotellin valinta wordpress.org -sivustolle:
– mitä vaatimuksia web-hotellille asetat?
– vertaile muutamia web-hotelleja (hinta, tallennustila, kävijämäärän vaihteluihin varautuminen…). Tee taulukko niiden eroista, mitä suosittelisit
– itsellesi?
– aloittavalle yhden hengen yritykselle?
– jo toiminnassa olevalle pk-yritykselle?
Perustele.
4. Domain-nimen hankkiminen:
– jos et hanki domain-nimeä web-hotellin kautta niin mistä ja miten voit hankkia .fi päätteisen domain-nimen?
– mitä se maksaa?
– kumpi on mielestäsi edullisempaa: domain-nimen hankkiminen itse vai 2. kohdassa valitsemasi web-hotellin kautta?

Harjoituksessa käytetty laitteisto/ohjelmisto:

 • Tietokone (Asus Z170-A, i7-6700K , 16GB DDR4 3200MHz, Evga 1070 sc)
 • Oheishärpäkkeet
 • Windows 10 Pro 64bit

Osa 1

Tämä osio oli hyvin nopea tehdä, sillä kaikki kotitehtävät Tero Karvisen Linux-kursseilla piti raportoida omalle WordPress-sivulle. Näin ollen minulla oli jo melko valmis WordPress.com sivusto valmiina. Lisäsin siihen nyt kuitenkin kuvagallerian ja yhteydenottolomakkeen, jotta sivuston laajuus kattaa nyt tehtävänannon ohjeet. Testasin yhteydenottolomakkeen toimivuuden.


Osa 2

1. Asenna paikallinen palvelin XAMPP ja wordpress.org ohjeen mukaan: https://premium.wpmudev.org/blog/setting-up-xampp/
Avaa wordpress http://localhost/ ja lisää tuohon vielä sen kansion nimi, johon wordpressin asensit. Kokeile jotakin teemaa ja sen muokkausta sekä tee testisivu.
Kysyin asiaa opettajalta, jonka mukaan tähän kohtaan kelpaa myös Linux-palvelimet kurssilla tehty WordPressin asennus LAMP:n päälle.
Tätä kohtaa varten lainaankin tähän raporttiin noista Linux-kurssin harjoituksista oleellisimmat kohdat liittyen WordPress.orgin asennukseen. En käy tarkemmin läpi LAMP:n asentamista, vaan siitä voi lukea enemmän alla olevasta linkistä:
Linux palvelimet – Harjoitus 3 – LAMP
Linux palvelimet – Harjoitus 5 – WordPress
Seuraava on lainausta raportista Linux palvelimet – Harjoitus 5 – WordPress:
“Tässä harjoituksessa tarkoituksenani on asentaa WordPress sisällönhallintajärjestelmä aiemmin asennetun LAMP-pinon päälle.
Koska työskentelen live-tikulla, asensin ensin LAMP:in harjoitus 3:n raportin vaiheiden mukaisesti: https://markuspyharanta.wordpress.com/harjoitus-3/. En käy tässä tarkemmin läpi eri LAMP osien asennusta MySQL tietokantaa lukuunottamatta.
MySQL tietokannan asensin komennolla “$ sudo apt-get install mysql-server mysql-client“. Kun kysyttiin haluanko jatkaa latausta, vastasin “yes”. Tämän jälkeen minun tuli keksiä hyvä root salasana. Sen keksittyäni, kirjauduin root-käyttäjälle komennolla “$ mysql -u root -p“. Syötin salasanani ja pääsin sisään.
Loin uuden tietokannan nimeltä “wordpress” komentoriviin kirjoittamalla “CREATE DATABASE wordpress;“. Seuraavaksi “CREATE USER markuswp@localhost IDENTIFIED BY ‘salasana’;“. Sitten, “GRANT ALL PRIVILEGES ON wordpress.* TO markuswp@localhost;” Tässä siis luotiin salasana ja käyttäjä, jolla on oikeudet kyseiseen wordpress tietokantaan. Seuraavaksi piti syötää komento “FLUSH PRIVILEGES;“.
Kirjauduin ulos root-tunnuksilta komennolla “exit“, ja kokeilin kirjautua uudelle käyttäjälleni komennolla “$ mysql -u markuswp -p“. Kirjoitin salasanan ja pääsin sisään.
Kun LAMP oli asennettu, aloitin WordPressin asentamisen.
WordPressin asensin terminaalin kautta komennolla “$ wget https://wordpress.org/latest.tar.gz“. Latauksessa kesti vain noin kymmenen sekunttia. Purin paketin kotihakemistooni komennolla “$ tar xzvf latest.tar.gz“.
Seuraavaksi navigoin wordpress hakemistoon, jossa tein seuraavat toimet:

cd ~/wordpress

Vakiona tulee jokin konfigurointitiedosto, mutta se pitää kopioida oikeaan sijaintiin, jotta WordPress tunnistaa sen.

cp wp-config-sample.php wp-config.php

Nyt editoidaan config-tiedostoa:

nano wp-config.php

Tässä piti laittaa oman tietokannan tiedot “DB_NAME”, “DB_USER” ja “DB_PASSWORD” kohdille. Näin wordpress tunnistaa ja yhdistää minut luomaani “wordpress”-tietokantaan automaattisesti.
Screenshot_2016-09-27_17-00-29.png
Tein muokkaukset ja tallensin tiedoston.
Seuraavaksi kopion tiedostot public_html kansioon.

$ sudo rsync -avP ~/wordpress/ /home/xubuntu/public_html/

Nyt, kun navigoin selaimella osoitteeseen:
$ firefox “http://localhost/~xubuntu/wp-admin/install.php”;,
tulee tällainen näkymä:
Screenshot_2016-09-27_18-30-53.png
Minua pyydettiin kirjautumaan sisään, jonka jälkeen pääsin tämän näköiselle sivulle:
Screenshot_2016-09-27_18-40-18.png
WordPressin kokeileminen sisältöä kirjoittamalla:
Asennuksen jälkeen tein sisältöä sivulle menemällä Dashboardin sivuvalikon kautta “Posts” ja sieltä “Add new”. Keksin otsikon ja testilauseen, jonka jälkeen painoin “Publish”.
Screenshot_2016-09-27_18-45-21.png
Sivu näyttää tältä julkaisun jälkeen:
Screenshot_2016-09-27_18-47-02.png
Hyvin pelittää.”
Tässä harjoituksessa ei tosin vaihdettu teemaa, kuten toivottiin oppimistehtävä 4:n tehtävänannossa. Tämä onnistuisi kuitenkin hyvin yksinkertaisesti Dashboardista navigoimalla “appearance” > “themes“. Sieltä voi valita valmiita wordpress teemoja tai ladata oman.
– Miten käyttöliittymä eroaa wordpress.com:n käyttöliittymästä?
Käyttöliittymä ovat molemmissa melko samanlaisia. WordPress.org:issa on toki enemmän ominaisuuksia ja teema on hieman erilainen. Dashboard on kuitenkin molemmissa samanlaisella asettelulla: sivuston asetuksien navigointipalkki on vasemmalla ja uuden sivun tekeminen tapahtuu hyvin wordpress.com näköisillä työkaluilla. Toisinsanoen jos wordpress.com on tullut itselleen tutuksi, niin .org ei ole kovin haastavan erilainen alusta sen jälkeen. Molemmat toimivat selaimessa samalla periaatteella.

– Selvitä mitä eroa on wordpress.com:lla ja wordpress.org:lla?
WordPress.com:issa voi hostata omaa sivuaan ilmaiseksi, mutta siihen sisältyy tiettyjä rajoituksia, joita wordpress.org:issa ei ole. Lisäominaisuuksia saa kuitenkin päivittämällä wordpress.com sivusto maksulliseen versioon. Asiakas ei ole itse vastuussa sivun ylläpidosta, joten minkäänlaista IT-osaamista ei tähän ratkaisuun tyypillisesti tarvita, koska asiakas ei itse joudu asentamaan ohjelmistoja tai ylläpitämään palvelimia sivuaan varten. Perusominaisuuksilla wordpress.com on ilmainen, mutta laajennuspäivityksiä otettaessa se voi koitua hyvinkin kalliiksi.
WordPress.org on selvästi suosituin CMS eli sisällönhallintajärjestelmä (content management system). Tämä ratkaisu antaa suuremmat vapaudet sivuston kehittämiseen, mutta lisää asiakkaan vastuuta omasta sivustaan wordpress.com:iin verrattuna. Asiakas tarvitsee tyypillisesti ns. webhotellin eli palvelun, jossa asiakas vuokraa palveluntarjoajan palvelimelta tallennustilaa omia sivujaan ja palveluitaan varten. Toinen vaihtoehto olisi vuokrata virtuaalipalvelin VPS, mutta se voi olla kalliimpaa riippuen sivuston laajuudesta. Asiakkaan tulee myös hankkia itse domain-nimi joko webhotelliltaan tai kolmannelta osapuolelta, jonka hän sitten osoittaa sivulleen. WordPress.rogin paras valtti on se, että se antaa rajoittamattomat valtuudet ylläpitäjälleen sivuston kehityksestä ja itse CMS on ilmainen. Kustannukset kertyvät lähinnä muista palveluista, kuten domain.nimen ja webhotellin vuokraamisesta.


2. Kumpaa suosittelisit (wordpress.com vai wordpress.org):
– itsellesi?
Itselleni suosittelisin wordpress.com. Tämä siksi, että sen käyttöönotto on hyvin nopeaa, eikä ole tarvetta LAMP tai XAMPP pinoille. Domain-nimestä ei tarvitse maksaa, eikä tarvitse itse ylläpitää mitään palvelimia. Sivusto on välittömästi julkisesti saatavilla, eikä itselläni ainakaan ole tarvetta oikeastaan millekkään ominaisuudelle, jota wordpress.com ei tarjoaisi wordpress.org verrattuna.
– aloittavalle yhden hengen yritykselle?
Riippuu yrityksen liiketoimintamallista. Perinteistä verkkokauppaa voi olla hankala toteuttaa wordpress.com:issa, tosin sekin onnistuu WordPress Business upgradella. Aloittavalle yritykselle voisi olla ihan järkevää käyttää wordpress.com:ia, kun asiakasmäärät ovat vielä pieniä. Aloittavalla firmalla tuskin on myöskään tarvittavaa henkilöstöä ylläpitämään yrityksen verkkosivuja wordpress.org:issa, jolloin helpommin hallittava wordpress.com on todennäköisesti parempi vaihtoehto. Tosin jos kustannuksista on karsittava, niin wordpress.org saattaa olla kannattavampi, mutta tässä tulee ottaa huomioon ratkaisun tuoma vastuu ja se aika, mikä palveluiden ylläpitoon menee tätä kautta. Varsinkin, jos yrityksestä ei vielä löydy IT-vastaavaa. Yrityksen tarpeista riippuen wordpress.com saattaa olla todella kallis, mutta se aiheuttaa todennäköisesti vähemmän harmaita hiuksia yrittäjälle.
– jo toiminnassa olevalle pk-yritykselle?
Wordpress.org antaa laajemmat mahdollisuudet sivuston kehitykseen ja ylläpitoon. Yritys haluaa ylläpitää ja kehittää brandiään, jolloin on oleellista voida itse kustomoida sivuston ulkoasu haluamallaan tavalla. Verkkokauppaa varten tarvitaan tietokannat, skaalautuvuutta ja laajempaa tietoturvaa, jolloin wordpress.org on järkevin vaihtoehto. Kyseinen vaihtoehto vie enemmän aikaa ja on työläämpi, mutta sen tuomat edut “ylittävät” sen tuomat haitat.


3. Web-hotellin valinta wordpress.org -sivustolle:
– mitä vaatimuksia web-hotellille asetat?
Palvelinympäristön tulee tukea PHP-ohjelmointikieltä ja MySQL tietokantaa. Näistäkin tietyt versiot, joten tämä pitää tarkistaa hyvin tarkkaan ennen palvelun ostamista. Webhotellin palvelimella tulee olla Apache tai jokin muu HTTP-palvelinohjelma. Nämä vaatimukset täyttyvät suurimmissa osissa webhosting-firmoja.
Itse lähtisin tutkimaan, mitkä suomalaiset webhotellit ovat saaneet hyvää palautetta muilta käyttäjiltä, sillä ongelmatilanteissa asiakaspalvelun saatavuus on äärimmäisen tärkeää. Tukea saattaa asiakkuuden alkuvaiheilla saada paremmin, mutta myöhemmin ongelmatilanteissa tuki saattaakin jäädä hieman puuttelliseksi. Kannattaa siis miettiä ihan omia tarpeitaa sivustolle ja etsiä webhotelli kumppania sen perusteella kustannuksetkin huomioon ottaen.
Tosiaankin itse ottaisin suomalaisen palveluntarjoajan ihan asiakaspalvelun kätevyyden takiakin, mutta sivut myös latautuvat nopeammin sivuston kohderyhmälle, jos hekin ovat suomesta. Webhotellia valittaessa tulee myös ottaa huomioon eri palvelutasot, kuten että kuinka suuren osa ajasta palvelut ovat huoltojen/vikojen takia pimeänä. Pitää myös selvittää rajoitukset verkkoliikenteen kuukausittaisesta määrästä jne. Lisäksi palvelun turvallisuus ja oman datan varmuuskopiointitapa on tärkeää tietää jo alkuvaiheissa.

Jotkin webhotellit tarjoavat itseasiassa WordPressin asennuksen todella helposti, jolloin suurin osa siitäkin vaivasta on sitten yritykseltä itseltään pois. Tämä toki maksaa enemmän, mutta välttääpähän wordpress tiedostojen siirtelyn palvelimelle itse. Jotkut webhosting yritykset ovat myös ihan puhtaasti wordpressiin keskittyneitä hostingpalveluita, mutta näitä ei Suomesta taida vielä löytyä älyttömän paljoa.

– vertaile muutamia web-hotelleja (hinta, tallennustila, kävijämäärän vaihteluihin varautuminen…). Tee taulukko niiden eroista.
webhotellivertailu.JPG
Valitsin vertailuun seuraavat webhotellit:
http://www.nebula.fi/tuotteet/tuotteet/verkkosivut/webhotelli?gclid=CLXOpoS9uNICFZ7KsgodsA8JtA
https://www.louhi.fi/webhotelli/
https://www.webhotelli.fi/
Mitä suosittelisit
– itsellesi?
Itselläni ei olisi tarvetta suurelle tallennustilalle, joten en valitsisi yhtään noista yllä vertailluista palveluista. Itselleni riittäisi huomattavasti halvempi paketti esimerkiksi Louhilta, jonka perus paketti maksaa 5,99€ kuukaudessa. Sillä hinnalla saa 5Gb levytilaa ja 60Gb/kk liikenteen, mikä riittäisi aivan hyvin omaan käyttööni.
– aloittavalle yhden hengen yritykselle?
Aloittava yritys ei varmaankaan tiedä vielä, kuinka suureksi liiketoiminta kasvaa, joten ei ole järkevää maksaa liian suuria kuukausihintoja. Kuukausiliikennettä ei varmaankaan ole paljoa, mutta yritys haluaa mahdollisimman kustannustehokkaan ratkaisun, joka kuitenkin skaalautuu helposti liiketoiminnan kasvaessa. Näin ollen suosittelisin varmaankin Webhotellit.fi:n Platinum pakettia. Se kuitenkin tarjoaa paljon tallennustilaa, mikä mahdollistaa palvelun laajentamisen tulevaisuudessa ja on melko edullinen 8,89€ kuukausiveloituksella.
– jo toiminnassa olevalle pk-yritykselle?
Ehdottomasti se, joka tarjoaa parhaan asiakaspalvelun ja -tuen. Syvempää tutkimusta tekemättä on aika mahdotonta sanoa, mitä noista suosittelisin siihen tarkoitukseen. Ehkä noista vertailluista palveluvaihtoehdoista tuota Louhia suosittelisin, koska se tarjoaa rajoittamattoman liikenteen. Tallennustilaa on tosin vähemmän kuin noilla muilla vaihtoehdoilla. Edelleenkin riippuu ihan yrityksestä ja heidän tarpeistaan. Jos kyseessä on esimerkiksi verkkokauppa, niin tallennustilalle on varmasti enemmän käyttöä.


4. Domain-nimen hankkiminen:
– jos et hanki domain-nimeä web-hotellin kautta niin mistä ja miten voit hankkia .fi päätteisen domain-nimen?
Useat palveluntarjoajat vuokraavat domain-nimiä. Nimi vuokrataan tyypillisesti yhdeksi vuodeksi kerrallaan, ja se tulee itse muistaa uusia aina. Muuten menettää oikeudet kyseiseen nimeen. Nimiä myyvät mm. Namecheap ja Gandi.

– mitä se maksaa?
Riippuu keneltä sen hankkii. Tyypillisesti merkittävimmät hintaerot johtuvat kuitenkin domain-nimen päätteestä. Esimerkiksi .com-pääte on halvempi, kuin .fi-pääte. Hinnat voivat vaihdella alle eurosta useisiin kymmeniin euroihin.
Katsoin, mitä maksaisi markuspyharanta-nimi eri päätteillä Gandi:ssa:

 • markuspyharanta.eu – 6€ vuodessa
 • markuspyharanta.com – 12.54€ vuodessa
 • markuspyharanta.org – 15.20€ vuodessa
 • markuspyharanta.fi – 15€ vuodessa

Vertailun vuoksi NameCheap:issä:

 • markuspyharanta.eu – 9.48€ vuodessa
 • markuspyharanta.com – 10.15€ vuodessa
 • markuspyharanta.org – 11.85€ vuodessa
 • markuspyharanta.fi – .fi päätettä ei näemmän tueta.

Noin kymmenen euron pintaan saa vuodeksi ihan asiallisen nimen useasta lähteestä.
– kumpi on mielestäsi edullisempaa: domain-nimen hankkiminen itse vai 2. kohdassa valitsemasi web-hotellin kautta?
Monet webhotellit tarjoavat nimen halvalla tai jopa ilmaiseksi hostingin lisäksi (riippuen sopimuksesta). Näin ollen, jos yrityksellä on tarvetta webhotellille muutenkin, niin voi olla ihan kannattavaa vuokrata nimi myös samalta palveluntarjoajalta. Jos ei kuitenkaan ole tarvetta hostingille, vaan hostaa sivujaan esimerkiksi virtuaalipalvelimeltaan itse, niin tällöin on kannattavampaa tilata domain jostain muualta, kuin webhotellilta. Riippuu siis ihan omista tarpeista.

Lähteet

Hosting vaihtoehdoista:
https://wpopas.fi/mita-eri-wordpress-hosting-vaihtoehtoja-on/
WordPress vaatimuksista webhotellille:
https://www.superuser.fi/webhotellin-valitseminen-wordpressille/
Linux-palvelimet – LAMP asennus ja käyttöönotto
https://markuspyharanta.wordpress.com/2016/10/10/harjoitus-3/
Linux-palvelimet – WordPress asennus ja testisivu
https://markuspyharanta.wordpress.com/2016/10/10/harjoitus-5/
Webhotelleja:
http://www.nebula.fi/tuotteet/tuotteet/verkkosivut/webhotelli?gclid=CLXOpoS9uNICFZ7KsgodsA8JtA
https://www.louhi.fi/webhotelli/
https://www.webhotelli.fi/
Domain-nimiä:
https://www.namecheap.com/
https://www.gandi.net/
https://www.name.com/
https://fi.godaddy.com/


TÄTÄ DOKUMENTTIA SAA KOPIOIDA JA MUOKATA GNU GENERAL PUBLIC LICENSE (VERSIO 3 TAI UUDEMPI) MUKAISESTI. HTTP://WWW.GNU.ORG/LICENSES/GPL.HTML
MARKUS PYHÄRANTA

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Scroll to Top
Scroll to Top